Faházak szigetelése

Faház hőszigetelése fontos tényező a fűtési és hűtési költségek csökkentése szempontjából. A hagyományos építőanyagokhoz viszonyítva, még a hőtároló tömeg hiányával is számolnunk kell a faház külső szigetelésének tervezésekor.

Optimális hőszigetelés érdekében javasolt legalább 15 cm vastag szálas szigetelőanyagot elhelyezni a homlokzati falszerkezetbe. A külső és belső hőszigetelő réteg közé helyezett 15 cm vastag kőzetgyapot szigetelés akár 0,25 W/mK2 hőátbocsátási tényezőt eredményezhet könnyűszerkezetű építkezés esetén, biztosítva megfelelő hőszigetelést télen.

A faházak OSB külső rétegét érdemes tovább szigelni a jobb hőszigetelés és hőhidak elkedülése érdekében. Ez történhez EPS és Kőzetgyapot hőszigetelő rendszerrel is. A Homlokzati Hőszigetelés.hu – webáruházában FKD N Thermal kőzetgyapot a homlokzatra, illetve a tetőszerkezet szigetelésére az MPN Plus ásványgyapot táblák is hatékonyak lehetnek.

A faházak homlokzati hőszigetelése során a szigetelő lapokat ragasztóhabbal és dűbel tárcsák+ fakötésű csavar alkalmazásával rögzítik, majd ezt a hagyományos falakhoz hasonlóan lehálózzák, majd színezik. Más kőzetgyapot és üveggyapot szigetelő anyagok is kiváló megoldást nyújthatnak könnyűszerkezetű házak külső falainak és tetőszerkezetének hőszigetelésére, valamint a válaszfalak hangszigetelésére.

Az erős hőszigetelésnek köszönhetően nyáron sem okoz gondot a könnyűszerkezetű házakban a kellemes hőmérséklet fenntartása. A hőtároló tömeg hiánya inkább a felmelegedést és gyorsabb hűlést eredményezheti, például a könnyűszerkezetes falak gyors felmelegedése és hűlése éjszaka és reggelente.

A könnyűszerkezetű házak építésekor a gyorsabb építési folyamat és kedvezőbb költségek mellett fontos szempont a megfelelő hőszigetelés kialakítása is.

A faházak szigetelése szerte a világon elterjedt gyakorlat, különféle éghajlati és földrajzi területeken. A faházak iránti érdeklődés és az ezekben a házakban való lakóépületek növekvő népszerűsége miatt a faházak szigetelése kulcsfontosságú szempont lett a kényelem, az energiahatékonyság és a fenntarthatóság szempontjából. Az elterjedés mértéke azonban részben függ az adott régiótól és annak sajátos jellemzőitől.

A faházak szigetelése különösen fontos, mivel a fa könnyen vezeti a hőt, és az alacsony hőszigetelő képessége miatt a megfelelő szigetelés nélkül jelentős hőveszteség következhet be.

Az alábbiakban néhány elterjedt hőszigetelési formát találsz, amelyeket faházakban gyakran alkalmaznak.

Cellulóz szigetelés

Ez a típusú szigetelés újrahasznosított papírból készül, amelyet kezelnek egy környezetbarát anyaggal, például bórsóval vagy alumíniummal. A cellulóz szigetelés hatékonyan csökkenti a hővezetést és a hangátbocsátást. Általában fújva vagy szórt formában alkalmazzák, amely lehetővé teszi a könnyű beépítést és a faház kialakításának tiszteletben tartását.

A falak közötti cellulózszigetelés egy hatékony és környezetbarát módszer az épületek hőszigetelésére. A cellulózszigetelőanyagot újrahasznosított papírból készítik, amelyet gyakran régi újságokból, dobozokból vagy más papíralapú termékekből nyernek. A cellulózszigetelés előnyeit és folyamatát részletezve a következőket mondhatjuk:

  1. Környezetbarát anyag: A cellulózszigetelés környezetbarát, mivel újrahasznosított anyagokból készül, csökkentve a szemétmennyiséget és az új anyagok iránti igényt.
  2. Jó hőszigetelő képesség: A cellulózszigetelés jó hőszigetelő képességgel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy hatékonyan képes csökkenteni a hővezetést. Ez segít az épületek hőmegtartásában a hideg hónapokban és a hűvösebb hőmérséklet fenntartásában a melegebb hónapokban.
  3. Tűzállóság: A cellulózszigetelőanyagot gyakran kezelik tűzállóság növelése érdekében. Ezáltal a cellulózszigetelés nemcsak hatékony hőszigetelő, hanem a tűzvédelem szempontjából is biztonságos lehet.

Üveggyapot szigetelés

Ez a szigetelési forma üvegszálas anyagokból készül, és rendkívül könnyű. A faházakban történő alkalmazásra kiváló, mivel rugalmas és könnyen formázható. Az üveggyapot szigetelés jó hő- és hangszigetelő képességekkel rendelkezik.

Kőzetgyapot szigetelés

Ezt a szigetelési típust kőzetek, például bazalt vagy andezit olvasztásával és rostosításával állítják elő. A kőzetgyapot szigetelés ellenáll a tűznek és a rovaroknak, és jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik.

Polisztirol hab szigetelés

A polisztirol hab könnyű anyag, amely jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Elérhető lemez vagy hab formájában, és kiválóan alkalmazható a faházak padlójának, falainak vagy tetőjének szigetelésére.

A választott hőszigetelés típusa a faház helyi éghajlati körülményeit, az építési kódokat és az egyéni preferenciákat is figyelembe veszi. Fontos, hogy a megfelelő szigetelést válasszák a hatékony hő- és hangszigetelés érdekében, valamint a faház hosszú távú védelme érdekében.