Tömör ház vagy készház – az előnyök és hátrányok összehasonlítása

Mielőtt egy család építkezni kezd manapság, többféle opció felmerül a kivitelezést illetően. Tömör építés vagy készház legyen? Ez a kérdés is egyre gyakrabban jelenik meg. Mindkét változatnak nagy hagyománya van, és bevett a piacon. De végül melyik építési módszer a jobb döntés?

A telek már megvan, de mielőtt az építkezés megkezdődhetne, ki kell választani az építési módot. Ez a cikk megvizsgálja és megvitatja azt a kérdést, hogy melyik építési mód a jobb. Összehasonlítjuk a tömör és az készházak előnyeit és hátrányait, hogy segítsük az építkezőket a döntés meghozatalában.

Tömör ház vs. készház – a legnagyobb különbségek

A tömör építésű házak és a készházak alapvetően építési módjukban különböznek egymástól. Míg a tömörházakat hagyományosan kőből kőre építik, addig az készházakat közvetlenül a helyszínen előre elkészítik és összeszerelik. A két építési mód közötti legfontosabb különbségek a következők

  • Anyagok: a tömör házak tömör anyagokból, például pórusbetonból, mészhomokból vagy téglából épülnek, míg az készházak előregyártott elemekből, például favázas szerkezetből készülnek.
  • Tervezés: A tömör házak nagyobb rugalmasságot biztosítanak az alaprajz étervezése során, míg az előre gyártott házak ilyen szempontból kötöttek. Mivel előre meghatározott alaprajzzal rendelkeznek.
  • Költségek: Az készházak általában olcsóbbak, mint a tömör házak, mivel előregyártott szerkezetűek.

Fontos megjegyezni, hogy mindkét építési módnak megvannak az előnyei és hátrányai, és a szilárd és az készházak közötti választás az egyéni igényektől és preferenciáktól függ.

Készház vagy tömör ház: tervezési lehetőségek

Az készházak a tervezési lehetőségek széles skáláját kínálják, amelyek a vásárló igényei és elképzelései szerint alakíthatók. Tehát valamilyen szintű rugalmasság ebben az esetben is van. A berendezési tárgyak és az alaprajz is testreszabható. Az ilyen házakban is különböző lehetőségek rejlenek. A beköltözésre kész vagy teljesen összeszerelt készházak magas minőséget és gyors építési időt kínálnak.

Hangszigetelés és hőtárolás a tömör- és készházakban

A tömör és a készházak hangszigetelés és hőtárolás szempontjából különböznek egymástól.

Az árak és a költségek nem különböznek

Manapság nincs árbeli különbség a tömör építésű házak és az készházak között. Ez derül ki a “Mennyibe kerülnek valójában a tömör építésű házak?” és a “Mennyibe kerülnek az készházak?” című aktuális cikkekből. Olcsóbbak, mint a tömör házak. Az építési költségek, az építési járulékos költségek és a költségvetés nem változik. A négyzetméterek száma és az építési idő azonban változhat.

Mit kell még figyelembe venni?

Az előregyártott és a tömör építésű házak összehasonlításakor néhány egyéb szempontot is figyelembe kell venni. Például a viszonteladási értéket gyakran említik fontos tényezőként. Itt meg kell jegyezni, hogy az készházak viszonteladói értéke gyakran alacsonyabb, mint az egyedi építésű tömör házaké.

A finanszírozás is eltérő lehet a kétféle ház esetében. Az készházak gyakran gyorsabban készülnek el, és alacsonyabb az építési költségük. Azonban a tömör építésű, klasszikus téglaházak jóval értékállóbbak, a piacon nagyobb lehet irántuk a kereslet.

Azt is meg kell jegyezni, hogy az készházak gyakran faszerkezetűek. Ezek a házak nagyon népszerűek a fenntartható és könnyen megmunkálható építőanyag miatt. A tisztán fából készült házak azonban hajlamosabbak lehetnek a kártevők fertőzésére, ami az épületszerkezet károsodásához vezethet. Viszont a fa jól szellőzik és természetes, tehát egyre nagyobb trend ez a fajta megoldás.

Mindent egybevetve, számos szempontot kell figyelembe venni, amikor az előregyártott és a tömör építésű házak között döntünk. Fontos mérlegelni mindkét háztípus előnyeit és hátrányait, és figyelembe kell venni az egyéni preferenciákat és igényeket.

Következtetés: Melyik építési mód a jobb? Tömör ház vagy készház?

Összefoglalva elmondható, hogy mind a tömör építésű háznak, mind az készháznak megvannak az előnyei és hátrányai. Az építtető egyéni igényeitől függ, hogy melyik építési módszer a megfelelőbb.

A tömör építésű ház előnyei:

  • Tartósság és stabilitás
  • Jó hangszigetelés
  • Magas tűzvédelem

A tömör ház hátrányai:

  • Magas építési költségek
  • Hosszú építési idő
  • Kevesebb rugalmasság a tervezésben

A készház előnyei:

  • Rövid építési idő
  • Alacsonyabb építési költségek
  • Magas energiahatékonyság

A készház hátrányai:

  • Kevesebb stabilitás és tartósság
  • Gyengébb hangszigetelés
  • Kevesebb tervezési lehetőség

Végső soron fontos, hogy az ügyfél átfogó tájékoztatást és tanácsadást kapjon a számára megfelelő építési mód kiválasztásához.