Passzívház tervezés: Útmutató a hatékony energiafelhasználású otthonokhoz

A passzívház tervezés során kiemelt figyelmet fordítanak az energiahatékonyságra, a környezetbarát anyagokra és a fenntarthatóságra. A németországi Passivhaus Institut által kidolgozott, szigorú kritériumoknak megfelelő épületek legfőbb jellemzői a hőszigetelés, a hőhídmentes kialakítás és a beltéri klíma optimális szabályozása.

A passzívház koncepció lényege, hogy az épület minimális energiafelhasználással biztosítja a kényelmes és egészséges életteret. A megfelelő zöld technológiai megoldásoknak köszönhetően akár 90%-os energiamegtakarításra is képesek, a hagyományos épületekhez képest. Ezen koncepciók alapelveit, működését jobban megismerheti a “Mi az a passzívház?” cikkből.

A tervezés során a szakemberek például igyekeznek maximalizálni az épület természetes fényfelhasználását, és megfelelően pozícionálni a napelemeket vagy napkollektorokat. Emellett figyelmet fordítanak a környezetbarát anyagok, a hővisszanyerő szellőztető rendszer és a jó minőségű nyílászárók alkalmazására is.

Passzívház tervezési alapelvei

A passzívház tervezés során több alapelv figyelembevételével lehet elérni a kívánt energiahatékonysági szintet. Fontos, hogy már az alaprajz kialakítása során is tudatosak legyünk. Például eleve már az épület tájolása is sokat számít.

Az alaprajz kialakításánál a tervezőnek figyelmet kell fordítania a belső terek optimális elrendezésére, valamint az épület hőszigetelő képességének maximalizálására. Ennek eredményeként a passzívházak extrém alacsony energiaigényűek lesznek. Olyanok, mint amilyeneket a Jövő-Háza Bt. is épít.

De már a telek kiválasztása és a passzívház helyének meghatározása is létfontosságú, mivel a környezeti feltételek jelentős hatással lehetnek az energiahatékonyságra. Fontos törekedni az optimális napsütés elérésére és a széljárásból adódó hőveszteség minimalizálására.

Tájolás szempontjából a déli oldalra nagyméretű ablakokat kell tervezni, melyek optimálisan hasznosítják a fényt és a hőt. Északi oldalon érdemes az ablakok számát csökkenteni a hőveszteség mérséklése érdekében. Szintén megfontolandó a külső árnyékolók, mint például a napellenzők vagy a zsalugáterek alkalmazása, amelyek tovább csökkenthetik a hőveszteséget.

A passzívház tervezés során a megfelelő hőszigetelő anyagok használatára is érdemes törekedni, így minden elem optimálisan hőszigetelt lesz és csökkenti az energiaigényt. Alapvető fontosságú, hogy a falak, padlók és a tető megfelelően szigeteltek legyenek, ezzel hozzájárulva az épület energiahatékonyságához.

Passzívház építési gyakorlatok

A passzívház tervezés során sokat számít az építőanyag minősége is, mivel csak így érhető el a cél: alacsony energiafogyasztású, környezetbarát épület. Így már tervezéskor is így kell megalkotni a kiviteli terv részleteit, és így kell kiválasztani az építési anyagokat. A passzívházak építése során általában könnyűszerkezetes technológiát alkalmaznak, mivel ezek az anyagok hőszigetelő képességük révén jelentős energiamegtakarítást tesznek lehetővé.

Az építés megkezdése előtt tehát fontos átgondolni a tervezést, hiszen a családi ház energiahatékonysága nagyban függ annak szerkezetétől. A passzívházak esetében fontos szempont, hogy az épület klímája irányítható legyen, tehát a megfelelő hőszigetelés és a jó szellőzési rendszer mellett az is számít, hogy a belső hőmérséklet és páratartalom optimális szinten tartható legyen.

A könnyűszerkezetes építés előnyei és hátrányai tekintetében fontos megemlíteni, hogy a passzívház építés során igénybe vehető anyagok hőszigetelő képessége és könnyű súlya miatt az építkezés gyorsabb és egyszerűbb lehet. Azonban a könnyűszerkezetes épületek hátránya lehet, a hőhidak kialakulása, és a magas páratartalom. Ezért ezekre figyelni kell, hogy az épület hőtechnikai teljesítménye ne szenvedjen csorbát.